Malinowa Chmurka – ciasto, które musisz spróbować!
Szukasz delikatnego ciasta, którym zaskoczysz swoich gości? Koniecznie spróbuj Malinową chmurkę!


CIASTO MALINOWA CHMURKA

Uwaga! To ciasto wymaga przechowywania w lodówce oraz schłodzenia wszystkich składników przed rozpoczęciem pieczenia.


Ciasto kruche:

● 30 g cukru pudru
● 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
● 3 łyżeczki cukru waniliowego
● 150 g mąki pszennej
● 100 g masła
● 3 żółtka

Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać, wyrobić ciasto, uformować kulę i lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto należy wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno formy (można rozwałkować lub po prostu poskubać i wyrównać poprzez rozwałkowanie bokiem szklanki wewnątrz blachy) i ponakłuwać widelcem.
Ciasto kruche piec temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut lub krócej. Następnie wyjąć i ostudzić.

Galaretka z malinami:

● 3,5 szklanki wrzącej wody
● 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
● 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)

Wszystkie galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić i wymieszać z malinami (jeśli są mrożone, maliny należy wcześniej rozmrozić). Odłożyć do lodówki i poczekać aż lekko stężeje. Następnie wyłożyć na kruche ciasto i wyrównać. Całość schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:

Uwaga! Wszystkie składniki schłodzić przed rozpoczęciem wykonania kremu!
● 500 ml śmietany 36% kremówki
● 250 g serka mascarpone
● 3 łyżki cukru pudru
● 1 łyżeczka pasty z wanilii

Wszystkie składniki ubijać w mikserze, aż do otrzymania gęstego sztywnego kremu. Nie należy ubijać jednak zbyt długo! Schować do lodówki.

Beza z migdałami:

● 3 białka, w temperaturze pokojowej
● 150 g drobnego cukru do wypieków
● 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
● 40 – 50 g płatków migdałowych

Białka ubić na sztywną piankę. Stopniowo dodać cukier a następnie mąkę (skrobię) ziemniaczaną, cały czas ubijając.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na
papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę (lub dłużej, w zależności od potrzeby). Następnie przestudzić.

Na koniec wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć krem na galaretkę. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez ok. 2h w lodówce.
Malinowa chmurka gotowa!
Smacznego! ?
P.S. Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy TUTAJ !